- A
- A
- A
W przyklasztornej kuchni w Nowym Sączu pachnie już świętami
Produkcja świątecznych pierników ruszyła pełną parą. Siostry niepokalanki z Białego Klasztoru w Nowym Sączu rozpoczęły wypieki bożonarodzeniowych słodkości. Z piernikowego ciasta przygotowywane są bombki, aniołki, szopki i choinki.W przyklasztornej ciastkarni przyjmowane są już także świąteczne zamówienia. Praca w kuchni trwa od świtu do późnego wieczora.
- Przygotowujemy już mielony mak. Przed świętami w sumie potrzebnych będzie 150 kg maku. W piekarniku pieką się już biszkopty i klasztorny chleb - mówią pracownice przyklasztornej kuchni.
Wypieki sióstr niepokalanek trafiają na stoły w całej Polsce. Jak mówi niepokalanka siostra Daria - zamawiają je m.in. mieszkańcy Warszawy i Gdańska. Niektóre słodkości wysyłane są także za granicę. Częściowy dochód ze sprzedaży ciast przeznaczony jest na szkoły, które prowadzą siostry niepokalanki w Nowym Sączu.
Marta Jodłowska
Komentarze (0)
Najnowsze
-
10:07
Gdy zimno - mocno sie przytulamy, czyli zwierzeca "termoregulacja"
-
09:13
W górach przybyło śniegu, ratownicy TOPR i GOPR apelują o rozwagę
-
09:08
Telematyka wideo w branży transportowej
-
09:04
Jakie są kryteria skuteczności leczenia alkoholizmu w długiej perspektywie?
-
08:58
Jak wybrać idealne krzesła do salonu? Poradnik dla każdego wnętrza
-
08:36
Mata grzewcza – jak działa? Jak ją użytkować?
-
08:07
Jędrzej Majka: Słynne karnawały świata
-
06:55
Zmarł wieloletni prezes PKOl Andrzej Kraśnicki
-
21:50
Dlaczego Kraków jest coraz bardziej zakorkowany? Ekspert: SCT może nie załatwić sprawy
-
17:55
W sobotę inauguracja nowego stowarzyszenia politycznego, prezeską Gosek-Popiołek
-
17:24
Seria wypadków po opadach śniegu
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze