- A
- A
- A
Właściciel spalonego tarnowskiego Młyna Szancera wreszcie wykonał zalecenia nadzoru budowlanego
Właściciel tarnowskiego Młyna Szancera unikał i kwestionował konieczność wykonania prac zabezpieczających spalony budynek. W efekcie otrzymał 10 tysięcy złotych kary. Po roku prace wreszcie wykonał i będzie mógł wystąpić o umorzenie grzywny.„Kara została nałożona w takim celu, żeby wreszcie te zalecenia zostały wykonane. Ponieważ zostały wykonane, właściciel może wystąpić z wnioskiem o umorzenie kary. Dopóki kara nie jest ściągnięta przez komornika, jest taka możliwość” - wyjaśnia w rozmowie z Radiem Kraków Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w Tarnowie, Roman Górski.
Opustoszały budynek z połowy XIX wieku został podpalony w nocy z 4 na 5 kwietnia 2015 roku. Początkowo wydawało się, że trzeba będzie go zburzyć. Ostatecznie jednak - na podstawie ekspertyzy zleconej przez właściciela - nadzór budowlany zdecydował, że Młyn nie musi zostać rozebrany.
Właściciel przed rokiem został zobowiązany do zabezpieczenia budynku i przylegającego terenu. Kwestionował jednak między innymi konieczność rozbiórki ścian szczytowych budynku, ociągał się z pracami, później odwoływał od grzywny.
- Po roku wreszcie wykonał zalecenia - przyznaje w rozmowie z Radiem Kraków Roman Górski. „Przede wszystkim chodziło o to, żeby ściany szczytowe zostały rozebrane. One są cienkie, nie miały żadnego oparcia i przy mocniejszym podmuchu wiatru mogły zostać zrzucone na ziemię. Te ściany zostały w 1/3 rozebrane i to nas zadowala”.
Jak dodaje Roman Górski, usunięte zostały także nadpalone elementy stropu i dachu, które zalegały na zewnątrz budynku, oraz zostały zabezpieczone wejścia do Młyna. „Właściciel ma od czasu do czasu przeglądać ten obiekt, żeby tam nic złego się nie działo. Jeżeli Młyn będzie ulegał dalszej destrukcji i powodował zagrożenie, będziemy dalej podejmować działania w tym kierunku”.
Nadzór nie widzi jednak potrzeby zamykania parkingu, który znajduje się przed budynkiem. „Wszystkie zwisające z Młyna po pożarze blachy zostały pościągane” - przekonuje Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego.
Piotr Kudelski po pożarze podtrzymywał plany zamienienia ruiny w restaurację lub hotel. Przed rokiem wystąpił jednak o zmianę planu zagospodarowania terenu - który przewidywał działalność kulturalną - na mieszkaniową. Sugerował nawet, że w Młynie Szancera mogą powstać apartamenty – lofty. Na to wstępnie zgodzili się radni i konserwator zabytków. Nie wiadomo jednak czy i to zostanie zrealizowane.
(Bartłomiej Maziarz/ko)
Komentarze (0)
Najnowsze
-
13:32
Miał dożywotni zakaz prowadzenia, wsiadł za kierownicę. Do tego był poszukiwany
-
13:14
Dziki Zachód na Prądniku Czerwonym. Będzie audyt bezpieczeństwa i więcej patroli policji
-
12:30
Kto będzie nowym dyrektorem Wydziału Komunikacji Społecznej? Największe szanse ma Przemysław Walaszczyk
-
11:59
Cztery Złote Globy dla "Szōguna". Co sprawiło, że serial zachwycił krytyków?
-
11:45
Czekolada za choinkę. W Małopolsce Zachodniej trwają akcje odbioru drzewek
-
11:43
Nawet 300 hektarów w nowohuckim kombinacie może przejąć Kraków. "Rozmawiamy o trzy razy większym terenie niż planowano"
-
11:30
Groźby, nagroda, freski, korki, wyprawa w Tatry i słowa metropolity. Co Wyczynem, co Blamażem?
-
11:11
Izabela Kudła : pierwszy raz na siłowni...nuda, ale odkryłam fitness
-
11:07
Izabela Kudła - Mistrzyni Europy Fitness , poleca aktywną regeneracje po pracy
-
11:01
Andrzej Madej " Oda do...sylwestrowej radości"
-
10:57
PIT 2025: Przełomowe zmiany dla przedsiębiorców – co musisz wiedzieć o metodzie kasowej i cyfrowych ułatwieniach?
-
22:30
Wychowała pokolenia pianistów. Kim była Irena Rolanowska?
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze