Gośćmi w Przystanku Kulinarnym była trójka piekarzy, reprezentujących różne piekarnie. Dwie z nich działają od kilku lat, a ta trzecia za chwilę będzie miała osiemdziesiątkę na karku. Wraz z Martą Kubacką z mikropiekarni Pochlebstwo, Michałem Majtyką z piekarni Nonna Maria oraz Michałem Binkowskim z piekarni Bińkowskich rozmawialiśmy o tym jak zostali piekarzami, czym jest i jak działa piekarnia rzemieślnicza, jakie wartości edukacyjne mają takie piekarnie. Były też rozmowy ekonomiczne. Czyli odpowiedzi na pytanie - "Proszę pana dlaczego ten chleb jest taki drogi?" Zapraszamy do wysłuchania audycji.
- A
- A
- A
Światowy Dzień Chleba w Przystanku Kulinarnym
Chleb to samo dobro, pod warunkiem, że jest to dobry chleb :) W Światowym Dniu Chleba gościliśmy w Radiu Kraków ludzi, którzy chleb tworzą i robią to z najwyższą starannością. Piekarnie rzemieślnicze to od dobrych kilku lat wciąż rozwijający się trend w świecie gastronomii. Coraz więcej zwykłych zjadaczy chleba, również przywiązuje wagę do jakości jedzenia, także chleba, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia.Uzupełnieniem naszej chlebowej dyskusji była książka Patryka Galewskiego "Kuchnia na pełnej petardzie". Patryk jest bohaterem tej książki a także słynnego już filmu o księdzu Janie Kaczkowskim. Spotkali się w hospicjum, do którego Patryk trafił po pobycie w więzieniu. Co było dalej? Warto przeczytać.
crop_free
1
/ 9
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:32
Miał dożywotni zakaz prowadzenia, wsiadł za kierownicę. Do tego był poszukiwany
-
13:14
Dziki Zachód na Prądniku Czerwonym. Będzie audyt bezpieczeństwa i więcej patroli policji
-
12:30
Kto będzie nowym dyrektorem Wydziału Komunikacji Społecznej? Największe szanse ma Przemysław Walaszczyk
-
12:10
Rektor Politechniki Krakowskiej: „W ciągu 30 lat nastąpił gigantyczny przeskok w budowie dróg w Polsce”
-
11:59
Cztery Złote Globy dla "Szōguna". Co sprawiło, że serial zachwycił krytyków?
-
11:45
Czekolada za choinkę. W Małopolsce Zachodniej trwają akcje odbioru drzewek
-
11:43
Nawet 300 hektarów w nowohuckim kombinacie może przejąć Kraków. "Rozmawiamy o trzy razy większym terenie niż planowano"
-
11:30
Groźby, nagroda, freski, korki, wyprawa w Tatry i słowa metropolity. Co Wyczynem, co Blamażem?
-
11:11
Izabela Kudła : pierwszy raz na siłowni...nuda, ale odkryłam fitness
-
11:07
Izabela Kudła - Mistrzyni Europy Fitness , poleca aktywną regeneracje po pracy
-
11:01
Andrzej Madej " Oda do...sylwestrowej radości"
-
22:30
Wychowała pokolenia pianistów. Kim była Irena Rolanowska?