Z Jagną rozmawiałam o wymiarze ideowym działań zero waste, ale także o jak najbardziej finansowym aspekcie dbania o produkty żywnościowe. Rocznie może zebrać się niezła sumka, która albo zostanie w naszym portfelu albo wyląduje na śmietniku
- A
- A
- A
Jak zarobić na idei zero waste
Kuchnia dobrze zorganizowana, w której resztki stanowią absolutne minimum, gdzie dbanie o żywność jest sprawą pierwszorzędną. Od pewnego czasu w przestrzeni publicznej funkcjonuje takie hasło jak zero waste – to wbrew pozorom już dość stare hasło – po raz pierwszy pojawiło się pół wieku temu - w latach 70-tych ubiegłego wieku w USA. Wymyślił je chemik doktor Paul Palmer, który założył Instytut Zero Waste. Projektowano tam różne produkty, tak żeby mogły być wykorzystywane wielokrotnie. Ruch zero waste rozgłos zaczął zdobywać w końcówce lat 90 i tak powolutku ten sposób patrzenia na świat zdobył entuzjastów i zaczął funkcjonować powszechnie. W Polsce twarzą idei zero waste jest Jagna Niedzielska – edukatorka kulinarna, kucharka, autorka książek oraz programu telewizyjnego. Jagna była gościem w ostatnim Przystanku Kulinarnym.Jak idee przekuć w czyny? Na przykład porządnie układać produkty w lodówce, odpowiednio je przechowywać. Lodówka to urządzenie bez którego nie wyobrażamy sobie życia, ale duża część z nas wkłada tam rzeczy bez ładu i składu. Nie tędy droga. O przechowywaniu w lodówce (i nie tylko) oraz o dbaniu o żywność Jagna napisała książkę "Eko Kuchnia Jagny Niedzielskiej"
Paulina Bandura poleciła książkę "Kuchnia Dantego". To nie jest nowe wydawnictwo, ale wznowienie. Opowieść kulinarna, w której włscy mistrzowie nie tylko o kuchni rozmawiają.
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:32
Miał dożywotni zakaz prowadzenia, wsiadł za kierownicę. Do tego był poszukiwany
-
13:14
Dziki Zachód na Prądniku Czerwonym. Będzie audyt bezpieczeństwa i więcej patroli policji
-
12:30
Kto będzie nowym dyrektorem Wydziału Komunikacji Społecznej? Największe szanse ma Przemysław Walaszczyk
-
11:59
Cztery Złote Globy dla "Szōguna". Co sprawiło, że serial zachwycił krytyków?
-
11:45
Czekolada za choinkę. W Małopolsce Zachodniej trwają akcje odbioru drzewek
-
11:43
Nawet 300 hektarów w nowohuckim kombinacie może przejąć Kraków. "Rozmawiamy o trzy razy większym terenie niż planowano"
-
11:30
Groźby, nagroda, freski, korki, wyprawa w Tatry i słowa metropolity. Co Wyczynem, co Blamażem?
-
11:11
Izabela Kudła : pierwszy raz na siłowni...nuda, ale odkryłam fitness
-
11:07
Izabela Kudła - Mistrzyni Europy Fitness , poleca aktywną regeneracje po pracy
-
11:01
Andrzej Madej " Oda do...sylwestrowej radości"
-
10:57
PIT 2025: Przełomowe zmiany dla przedsiębiorców – co musisz wiedzieć o metodzie kasowej i cyfrowych ułatwieniach?
-
22:30
Wychowała pokolenia pianistów. Kim była Irena Rolanowska?