Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

W audycji "Kuchnia od kuchni" przepis na hummus dyniowy

Przenosimy się do Izraela. To tam właśnie Dominika Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa spróbowała pierwszego, prawdziwego hummusu. Ma mnóstwo walorów zdrowotnych. Cieciorka to białko, zdrowe tłuszcze i kwasy roślinne z sezamu. Z hummusem można eksperymentować, np. dodać ulubione warzywa.

Fot. Dominika Wójciak, autorka bloga "Kulinarne bezdroża"

Hummus

1 szklanka cieciorki
2 łyżeczki sody
1/2 - 1 szklanki tahiny (pasty z zmielonych ziaren sezamu)
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki lodowatej wody
opcjonalnie:
200 g upieczonej dyni
1 łyżka nasion kuminu

Cieciorkę zalej zimna wodą, dodaj 1 łyżeczkę sody i zostaw na noc. Następnego dnia wypłucz, zalej ponownie wodą z pozostałą soda i zagotuj, Gotuj do miękkości, około 40-60 minut. Ugotowana cieciorkę dokładnie wypłucz i zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładki krem. Jeśli robisz hummus dyniowy dopraw go uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu, roztartymi w moździerzu. Zamiast dyni możesz dodać też upieczonej marchewki lub upieczonego buraczka. Świetnie smakuje też hummus z pieczoną pietruszką, wtedy warto doprawić go chilli. Gotowy hummus rozprowadź na płaskim talerzu, skrop obficie dobrą oliwą. Podawaj z selerem naciowym lub chlebkiem pita.

Smacznego!

 

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/bialko-w-proszku-kompleksowy-przewodnik-po-odzywkach-bialkowych-dla-sportowcow-i-amatorow/

Tematy:
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię