- A
- A
- A
Pierogi z suszonymi śliwkami
Pierogi z suszonymi śliwkami jadane są w Małopolsce nie tylko od święta.
W miejscowości Żmiąca gospodynie przygotowują je prawie w każdy piątek. Śliwek u nich pod dostatkiem, gdyż Żmiąca leży na Śliwkowym Szlaku. Śliwki, najczęściej węgierki, są suszone lub wędzone, a potem wykorzystywane jako składnik pierogów.
Te lekko słodkie pierogi świetnie smakują zarówno z klarowanym masłem, jak i ze śmietaną lub smażoną na maśle bułką tartą.
Składniki:
2 szklanki mąki, szczypta soli, ok. 3/4 szklanki wody, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju, nadzienie i dodatki: 1/2 kg śliwek, 1/4 kostki margaryny, 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie. Dodać jajko. Stopniowo dodając wodę i olej wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Suszone śliwki namoczyć w wodzie przez 1 godzinę i gotować na małym ogniu około 25 minut. Dokładnie osączyć i wypestkować. Ciasto rozwałkować kolejno na dwa cienkie placki. Rozwałkować i wyciąć kółka, w których należy umieścić śliwki. Dokładnie zlepić brzegi ciasta. Gotować we wrzącej wodzie bez dodatku soli, aż pierożki będą miękkie, przez około 10 minut (w zależności od grubości ciasta). Posypać posiekaną bazylią. Podawać gorące ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie
Komentarze (0)
Najnowsze
-
13:32
Miał dożywotni zakaz prowadzenia, wsiadł za kierownicę. Do tego był poszukiwany
-
13:14
Dziki Zachód na Prądniku Czerwonym. Będzie audyt bezpieczeństwa i więcej patroli policji
-
12:30
Kto będzie nowym dyrektorem Wydziału Komunikacji Społecznej? Największe szanse ma Przemysław Walaszczyk
-
11:59
Cztery Złote Globy dla "Szōguna". Co sprawiło, że serial zachwycił krytyków?
-
11:45
Czekolada za choinkę. W Małopolsce Zachodniej trwają akcje odbioru drzewek
-
11:43
Nawet 300 hektarów w nowohuckim kombinacie może przejąć Kraków. "Rozmawiamy o trzy razy większym terenie niż planowano"
-
11:30
Groźby, nagroda, freski, korki, wyprawa w Tatry i słowa metropolity. Co Wyczynem, co Blamażem?
-
11:11
Izabela Kudła : pierwszy raz na siłowni...nuda, ale odkryłam fitness
-
11:07
Izabela Kudła - Mistrzyni Europy Fitness , poleca aktywną regeneracje po pracy
-
11:01
Andrzej Madej " Oda do...sylwestrowej radości"
-
10:57
PIT 2025: Przełomowe zmiany dla przedsiębiorców – co musisz wiedzieć o metodzie kasowej i cyfrowych ułatwieniach?
-
22:30
Wychowała pokolenia pianistów. Kim była Irena Rolanowska?
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze