Nasze akcje
Krakowski obwarzanek
Prawdziwy, tradycyjny, chrupiący, pyszny obwarzanek to duma i chluba Krakowa.
Flaczki po wadowicku
Flaczki w okolicach Wadowic przygotowywano zawsze na odpust. Było to danie niedrogie, można było go przygotować wcześniej i co najważniejsze, można było nimi ugościć wiele osób na obiedzie po odpustowej sumie.
Sól wielicka
Smak wielickiej soli doceniali już królowie. W beczkach znaczonych polskim orłem transportowano ją prosto na królewski stół.
Kołacz jodłowicki
Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Teraz jest powszechnie dostępny, ale...
Krzonówka sułkowicka
To jasna, gęsta, zawiesista zupa, z osadem białego chrzanu przygotowywana na serwatce. Ma słonawy, ostro - kwaśny smak i chrzanowy, mocny, intensywny, kwaskowy zapach.
Żurek po krakowsku
Kremowy, nieco zawiesisty, czosnkowy - jednym słowem przepyszny. Żurek po krakowsku.
Bunc
Góralski bunc w smaku jest łagodny i delikatny – świeży, wyraźnie słodki, im starszy tym bardziej kwaśny.
Bryndza podhalańska
Grecy mają fetę a my bryndzę. Tak mówią górale. Bryndza to skwaszony bunc, choć kiedyś mówiono pogardliwie, że to pasta serowa.
Kapusta charsznicka
Jest chrupiąca i jędrna. A swój niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza niezmiennej od pokoleń tradycji i doświadczeniu miejscowych rolników.
Jabłka łąckie
Łąckie jabłka są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany.
Karp zatorski
Jest królem małopolskich stawów. Już przed wiekami zachwycali się nim królowie i książęta.Rok temu jego walory doceniła także Komisja Europejska, przyznając tej smacznej rybie specjalny certyfikat.
Fasola z orzełkiem
Polska fasola z orzełkiem jest bardziej delikatna niż znane wszystkim jaśki, dlatego należy ją krótko gotować. Najlepiej smakuje ze śliwkami.
Wakacje ze smakiem! Pałac w Radłowie
Zbudowali go i przebudowywali buskupi. Kiedy trafił w świeckie ręce, właściciel w jedną noc przegrał go w karty.
Pierogi łomniczańskie
Pierogi, albo jak mówią niektórzy, kluski kudłate jada się tylko z serem i tylko w Łomnicy Zdrój.
Kukiełki lisieckie
Kukiełka to regionalne określenie okrągłej lub podłużnej bułki, która może być słodka lub słona. Tradycję jej pieczenia kultywują piekarze z podkrakowskich Liszek.
Wakacje ze smakiem! Rynek w Lipnicy Murowanej
Lipnica Murowana
Wakacje ze smakiem! Rynek w Starym Sączu
Stary Sącz
Wakacje ze smakiem! Rynek w Lanckoronie
W latach 20. ub. wieku Lanckorona była modnym podkrakowskim letniskiem.
- chevron_left
- 1
- 2
- ...
- 26
- 27
Najnowsze
-
09:51
Nowy rok szkoleniowy u małopolskich terytorialsów pod hasłem współpracy z jednostkami liniowymi Wojska Polskiego
-
09:00
Zainteresowanie jest ogromne! Konsultacje ws. SCT w Krakowie potrwają dłużej
-
08:15
Stanisław Bukowiec: W 2028 roku chcemy rozpocząć budowę trasy BDI. Dziś ogłoszenie postępowania na I etap
-
08:05
Wszędzie podwyżki za wywóz odpadów, ale tam będzie taniej!
-
07:49
Niezwykłe odkrycie w opactwie Benedyktynów w Tyńcu
-
07:35
Trwa remont "Modrzejówki"
-
07:23
Coraz więcej szlabanów na osiedlowych parkingach w Nowym Sączu
-
07:05
Po prawie roku rozpoczęła się wreszcie rozbiórka dawnego spichlerza w Radłowie
-
06:45
Awaryjna naprawa torowiska na ulicy Limanowskiego. Doba z utrudnieniami dla pasażerów
-
06:31
To była trudna noc dla małopolskich strażaków. We znaki dał się silny wiatr, był też groźny wypadek
-
22:30
Jak Rosja rozgrywa Europę Środkową?