Nasze akcje
Bordy
To kluski z surowych ziemniaków, omaszczone wędzoną słoniną, podawane z mlekiem,
Ciasto drożdżowe babuni
Ciasto drożdżowe jest podstawą do wielu wypieków. Dodatek drożdży sprawia, że wyrasta pod wpływem temperatury i staje się pulchne i sprężyste.
Serwatka
Serwatka zwiera kwasy naturalne bardzo zdrowe dla organizmu. Jest typowo wielkanocnym przepisem ale można ją też robić o każdej porze roku.
Bryjka dziadowska
Rozdrobnione, posiekane, zmielone i następnie rozgotowane ziarno było podstawowym pokarmem rolników. Potrawa syciła, szczególnie przy pracy „w polu”, skuteczniej od suchego wypieku.
Lody po małopolsku
Jeżeli popatrzeć na tytuły i nagrody, najdłuższe kolejki powinny ustawiać się przed lodziarnią na rynku w Krzeszowicach.
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Czakram Niepołomice
Osobliwe miejsce: Czakram Niepołomice.
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Most Stacha
Osobliwe miejsce: Most Stacha.
Wakacje ze smakiem! Kasztel w Szymbarku
Kasztel w Szymbarku
Wakacje ze smakiem! Dwór na Wysokiej
Dwór w Wysokiej
Wakacje ze smakiem: Trasa Doliną Prądnika
Wakacje ze smakiem: Trasa Doliną Prądnika
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszy dwór w Małopolsce!
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszy dwór w Małopolsce!
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Piramida w Zagórzanach
Osobliwe miejsce: Piramida w Zagórzanach
Wakacje ze smakiem! Dwór w Dołędze
Dwór w Dołędze
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Skamieniałe Miasto
Osobliwe miejsce: Skamieniałe Miasto
Wakacje ze smakiem! Dwór w Gorzeniu Górnym
Dwór w Gorzeniu Górnym
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Mofeta w Tyliczu
W Tyliczu można podziwiać największą mofetę w Karpatach. Jest to fragment bagnistego strumienia, gdzie ze szczelin w ziemi wydobywają się – z charakterystycznym bulgotem – pęcherzyki dwutlenku węgla. Inaczej mówiąc jest to chłodny wyziew wulkaniczny o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza.
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszą trasę rowerową w Małopolsce!
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszą trasę rowerową w Małopolsce!
Ziemniaki po Cabańsku
Pieczone w żeliwnym garnku, okryte kapustą i nafaszerowane mięsem, czosnkiem i cebulą. Pieczone w ognisku mają niepowtarzalny smak.
- chevron_left
- 1
- 2
- ...
- 24
- 25
- 26
- 27
- chevron_right
Najnowsze
-
13:32
Miał dożywotni zakaz prowadzenia, wsiadł za kierownicę. Do tego był poszukiwany
-
13:14
Dziki Zachód na Prądniku Czerwonym. Będzie audyt bezpieczeństwa i więcej patroli policji
-
12:30
Kto będzie nowym dyrektorem Wydziału Komunikacji Społecznej? Największe szanse ma Przemysław Walaszczyk
-
11:59
Cztery Złote Globy dla "Szōguna". Co sprawiło, że serial zachwycił krytyków?
-
11:45
Czekolada za choinkę. W Małopolsce Zachodniej trwają akcje odbioru drzewek
-
11:43
Nawet 300 hektarów w nowohuckim kombinacie może przejąć Kraków. "Rozmawiamy o trzy razy większym terenie niż planowano"
-
11:30
Groźby, nagroda, freski, korki, wyprawa w Tatry i słowa metropolity. Co Wyczynem, co Blamażem?
-
11:11
Izabela Kudła : pierwszy raz na siłowni...nuda, ale odkryłam fitness
-
11:07
Izabela Kudła - Mistrzyni Europy Fitness , poleca aktywną regeneracje po pracy
-
11:01
Andrzej Madej " Oda do...sylwestrowej radości"
-
10:57
PIT 2025: Przełomowe zmiany dla przedsiębiorców – co musisz wiedzieć o metodzie kasowej i cyfrowych ułatwieniach?
-
22:30
Wychowała pokolenia pianistów. Kim była Irena Rolanowska?